na základě znalosti základních mechanismů vzniku nemocí (infekčních, neinfekčních, degenerativních, psychosomatických aj.) uplatňuje zásady aktivní ochrany zdraví
Úroveň: Splněno
Důkazy o učení:
- uvede a zdůvodní cesty přenosu často se vyskytujících infekčních chorob
- navrhuje preventivní opatření před jejich nákazou (respirační, alimentární, pohlavně přenosné nemoci a nemoci spojené s pobytem v přírodě)
Ilustrace očekávaného výkonu
Krátký textový popis:
Zadání pro žáka
Rozhodněte, zda jsou následující tvrzení pravdivá (ANO), či nepravdivá (NE):
- Střevní infekci může způsobit požití málo tepelně upraveného masa.
- Infekce virem HIV se přenáší pouze pohlavním stykem.
- Infekce HIV, způsobující nemoc AIDS, je vyléčitelné onemocnění.
- Existuje očkování proti viru, který způsobuje rakovinu děložního čípku.
- Před pohlavně přenosnými chorobami se lze chránit.
- V ČR jsou nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtnosti nemoci srdce a cév.
- Očkování proti rakovině děložního čípku nás chrání i před ostatními pohlavními chorobami.
- Mezi chronická infekční onemocnění řadíme také zubní kaz a obezitu. Možné řešení s metodickým komentářem
S využitím informačních zdrojů vypracujte zdůvodnění správných tvrzení. U nepravdivých tvrzení shromážděte informace, které využijete k jejich vyvrácení.
Popis ověřování
Ilustrativní úloha je zaměřena na základní orientaci žáků v oblasti infekčních a neinfekčních nemocí.
Řešení: ANO – tvrzení 1, 4, 5, 6 a 8; NE – tvrzení 2, 3 a 7
V rámci didaktického využití ilustrativní úlohy je možné po označení jednotlivých tvrzení žáky pracovat formou skupinové práce v 3–4členných týmech, které dále rozpracují jednotlivá tvrzení (1 skupina rozpracuje 1–2 tvrzení) do širších souvislostí a konceptů. Např. tvrzení číslo 1 „Střevní infekci může způsobit požití málo tepelně upraveného masa“ lze rozpracovat směrem k tématu alimentárních nákaz – nejčastější původci alimentárních nemocí, příznaky a projevy nemocí, podpůrná opatření v rámci terapie a zejména prevence proti alimentárním nákazám. Zmíněny mohou být epidemie alimentárních onemocnění – zejména salmonelóza (nejčastější kontaminanty, sezonní výskyt atp.).