posoudí kvalitu a přínos potravin z hlediska vyváženého obsahu základních živin a aditiv
CAP-CHE-001-ZV9-001
Úroveň: Splněno
Důkazy o učení:
Dosažení tohoto očekávaného výstupu umožňuje pestrá škála výukových metod od samostatné práce žáků při zkoumání složení vlastního jídelníčku jak z pohledu obsažených látek, tak z pohledu energetické hodnoty, přes skupinové projekty, které mohou řešit úpravu jídelníčku žáků nebo ve školní jídelně. Lze zařadit i experimentální činnosti nebo badatelské úlohy zaměřené na zkoumání složení vybraných potravin.
Popis hodnocení
- na základě informací na obalu potraviny posoudí její kvalitu
- prostřednictvím jednoduché pojmové mapy naznačí souvislosti mezi obsahem živin, minerálů a vitamínů v potravě s možnými zdravotními riziky
- sestaví vyvážený a pestrý jídelníček s ohledem na konkrétní výživové požadavky
- vybraný potravinový produkt posoudí na základě údajů obsažených na etiketě z hlediska významu použitých aditiv
Ilustrace očekávaného výkonu
Krátký textový popis:
Ilustrace pro třetí bod z Popisu hodnocení
- za pomoci online nástroje (např. www.kaloricke-tabulky.cz) žák vypočítá hodnotu BMI a související potřebný denní kalorický příjem
- na základě tabulek kalorických hodnot potravin sestaví jídelníček, který pokryje denní příjem a bude respektovat pravidla pestré a vyvážené stravy
- ke svému jídelníčku sestaví ještě jeden pro fiktivní osobu se specifickými požadavky na výživu (redukce váhy, aktivní sportovci, osoby s určitou potravinovou intolerancí, diabetici, těhotné ženy apod.)
- oba jídelníčky porovná a vysvětlí hlavní rozdíly v zastoupení přírodních látek (jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky) z hlediska konkrétních potřeb organismu
Ilustrace pro čtvrtý bod z Popisu hodnocení
- žáci prostuduji etiketu svého oblíbeného potravinového produktu a odliší látky přírodní od aditiv
- aditiva zařadí do příslušné kategorie a odvodí jejich funkci
- za pomoci online databáze (např. Fér potravina) posoudí míru škodlivosti jednotlivých aditiv
- pro aditiva s vysokým skóre škodlivosti či s různými nežádoucími účinky navrhne “bezpečnější” alternativu