Posoudí kvalitu a složení potravin z hlediska vyváženého obsahu základních živin a aditiv.

CAP-CHE-001-ZV9-001
divider

Komentář:

Cílem očekávaného výstupu je seznámení žáků s látkami, které jsou v potravinách přirozeně obsažené nebo uměle dodané pro zkvalitnění chuti, vůně a vzhledu nebo prodloužení jejich trvanlivosti. Postupně se žáci seznámí s významnými skupinami látek i s vybranými konkrétními zástupci těchto skupin, jejich vlastnostmi, významem i riziky jejich nadměrného nebo podlimitního příjmu. Z praktického hlediska směřuje očekávaný výstup k osvojení dovednosti kriticky posoudit kvalitu potravin a na základě relevantních informací vědomě rozhodovat o tom, co zařadit do svého jídelníčku a co raději vynechat jak z hlediska vlastního zdraví, tak z hlediska udržitelného chování k přírodě. Pro dosažení očekávaného výstupu se nabízí využít mimo jiné prvky projektové nebo badatelsky orientované výuky, zároveň je tu prostor pro integrovanou tematickou výuku.

Tento výstup, související s výchovou ke zdraví, využívá pro žáky silný kontext vlastní potravy. Oproti pouhému přehledu složení potravy nabízí chemie vhled prostřednictvím jemnějšího dělení potravin podle jejich chemického složení.

Očekávané výsledky učení