Posoudí kvalitu a složení potravin z hlediska vyváženého obsahu základních živin a aditiv.

CAP-CHE-001-ZV9-001
divider

Komentář:

Cílem očekávaného výstupu je seznámení žáků s látkami, které jsou v potravinách přirozeně obsažené nebo uměle dodané pro zkvalitnění chuti, vůně a vzhledu nebo prodloužení jejich trvanlivosti. Postupně se žáci seznámí s významnými skupinami látek i s vybranými konkrétními zástupci těchto skupin, jejich vlastnostmi, významem i riziky jejich nadměrného nebo podlimitního příjmu. Z praktického hlediska směřuje očekávaný výstup k osvojení dovednosti kriticky posoudit kvalitu potravin a na základě relevantních informací vědomě rozhodovat o tom, co zařadit do svého jídelníčku a co raději vynechat jak z hlediska vlastního zdraví, tak z hlediska udržitelného chování k přírodě. Pro dosažení očekávaného výstupu se nabízí využít mimo jiné prvky projektové nebo badatelsky orientované výuky, zároveň je tu prostor pro integrovanou tematickou výuku.

Tento výstup, související s výchovou ke zdraví, využívá pro žáky silný kontext vlastní potravy. Oproti pouhému přehledu složení potravy nabízí chemie vhled prostřednictvím jemnějšího dělení potravin podle jejich chemického složení.

Vazby na další očekávané výsledky učení