Vysvětlí význam DNA pro jedince a diskutuje o výhodách a rizikách jejího pozměňování.

CAP-PRI-003-ZV9-010
divider

Komentář:

Dědičná informace je v buňkách uložená v DNA a univerzálním způsobem popisuje, jak budou vypadat naše bílkoviny. Bílkoviny mají zásadní vliv na to, jak bude vypadat a fungovat naše tělo (vlasy, barvy, svaly, kůže…).

Je na místě definovat tři úrovně a vztahy mezi nimi: DNA – dědičná, nese informaci; bílkoviny – vznikají na základě této informace; znaky – můžeme je pozorovat, ukazují se v důsledku fungování bílkovin. Je nežádoucí v této úrovni zacházet do podrobností a popisů, jak probíhá transkripce a translace. Není nutné tyto pojmy ani zavádět, ani uvádět jednotlivé typy RNA. 

Principy učíme formou vhodných analogií. Transkripci učíme například jako analogii vaření (přepisování receptu, originál zůstane v kuchařce a opisy používám v kuchyni – nevadí, že je poliju a potrhám). Syntézu bílkovin (translaci) popíšeme například tak, že máme vybraný recept/návod (informaci zapsanou v genu) a podle něj skládáme výsledný produkt, například přidáváme potraviny a výsledkem je jídlo s konkrétním tvarem, chutí, barvou. Každá buňka v mnohobuněčném organismu může používat jiné geny, i když všechny buňky mají k dispozici všechny geny, podobně jako například v indické restauraci si vyberou z kuchařky světových receptů ty indické nebo v italské restauraci italské. 

OVU zahrnuje význam bílkovin pro buněčné a tělesné funkce (svaly, kosti, vlasy/nehty, kůže, imunita, oprava poškození atd.), geneticky modifikované organismy, základní principy editace DNA (vnesení úseku DNA z jiného organismu, úprava/oprava DNA), příklady plodin, živočichů, genové terapie člověka, využití: genealogie, kriminalistika.

Očekávané výsledky učení