Dodržovat základní pravidla stolování.
Komentář:
Očekávaný výsledek učení směřuje k přijetí nejzákladnějších pravidel společenského chování při stolování a k posílení sociálních dovedností spojených se stravováním. Cílem je vést žáka k respektování místa a času vyhrazeného pro stolování. Žák by měl dokázat připravit stolek na svačinu nebo oběd, zacházet s potravinami vhodným způsobem, osvojovat si správný způsob konzumace a používat vhodné příbory a nádobí.
Příklady aktivit:
Žák jí pomocí lžíce a pije ze vhodného hrnku, sklenice nebo láhve.
Žák stoluje v menší skupince a je veden k respektování osobního prostoru ostatních.
Žák se učí klidnému chování při jídle.
Žák podle pokynů rozdává talíře nebo lžíce ostatním.
Žák si zvyká na pravidelnost v jídle a respektuje čas vyhrazený pro práci, jídlo a odpočinek.
Učivo:
- Stolování
- Jednoduchá úprava stolu
- Pravidla chování při stolování
Vazby na další očekávané výsledky učení
Vzdělávací oblasti
- CPA-CSP-004-110-002 Zvládnout údržbu jednoduchých předmětů.
- CPA-CSP-006-110-001 Provádět základní pracovní úkony v domácnosti včetně využití kuchyňského inventáře.
- CPA-CSP-006-110-003 Upravit vhodným způsobem stůl pro stolování.
- CPA-CSP-006-110-004 Připravit jednoduchý pokrm podle daných postupů s přihlédnutím k zásadám zdravé výživy.
- CPA-CSP-008-110-002 Mít osvojené základní pracovní návyky.
- CPA-OSV-001-110-002 Respektovat základní pravidla chování v každodenním životě třídy.
- CZA-VZB-002-110-002 Osvojovat si správné stravovací návyky a podle svých možností je využívat v běžném životě.