Dodržovat zásady bezpečnosti a hygieny práce při pravidelně se opakujících činnostech.
Komentář:
Očekávaný výsledek učení se zaměřuje na osvojení a dodržování základních zásad bezpečnosti a hygieny práce při sebeobslužných dovednostech, při práci s technickými materiály, při konstrukčních a pěstitelských pracích a činnostech v domácnosti. Žák je se zásadami seznamován postupně – od těch nejzákladnějších po složitější, přičemž se od něj postupně vyžaduje jejich respektování a samostatné dodržování. Vhodnou formou je nácvik přímo během praktických činností, kdy žák dané aktivity vykonává. Důležité je důsledné dodržování těchto zásad všemi členy pedagogického týmu během všech činností v rámci celého vzdělávacího oboru.
Příklady aktivit:
Žák si nacvičuje mytí rukou před manipulací s potravinami a po ukončení práce – připomíná si důvody hygienických návyků.
Žák si při práci se zeminou obléká zahradnické rukavice a učí se je správně nasazovat a svlékat.
Žák pod dohledem bezpečně používá ostrý nůž při krájení zeleniny – dbá na správné držení a polohu rukou.
Žák si osvojuje pravidla bezpečné manipulace s nůžkami – přenáší je po třídě hroty dolů, podle předem stanovených pravidel bezpečnosti.
Učivo:
- Bezpečné používání pomůcek, nástrojů, nářadí
- Bezpečný pohyb v prostoru s pomůckami, nástroji a nářadím
- Bezpečná manipulace s úklidovými prostředky
- Používání ochranných pomůcek
- Hygienické návyky při přípravě pokrmů
- Hygienické návyky při údržbě domácnosti
- Hygienické návyky při pěstitelských pracích
- Hygienické návyky při práci s různými technickými materiály a stavebnicemi
Vazby na další očekávané výsledky učení
Vzdělávací oblasti
- CAP-CAP-001-110-007 Využít znalosti zásad bezpečnosti při práci s elektrickými přístroji.
- CAP-CAP-002-110-001 Poznat vybrané látky běžně užívané v domácnosti včetně možností jejich praktického využití.
- CAP-CAP-002-110-004 Ovládat postupy, jak bezpečně zacházet s chemickými výrobky používanými v domácnosti.
- CPA-CSP-005-110-001 Podílet se na pěstování rostlin v interiéru a v exteriéru, vyhýbat se kontaktu s jedovatými rostlinami.
- CPA-CSP-006-110-004 Připravit jednoduchý pokrm podle daných postupů s přihlédnutím k zásadám zdravé výživy.
- CPA-CSP-008-110-001 Dodržovat základní zásady bezpečnosti a hygieny práce.
- CZA-TEV-001-110-010 Rozpoznat nebezpečné situace a na základě osobních zkušeností na ně vhodně reagovat.