Připravit jednoduchý pokrm.
Komentář:
Očekávaný výsledek učení se zaměřuje na základní dovednosti v oblasti přípravy pokrmů. Žák se nejprve učí jednoduché dovednosti a úkony (např. nalít si nápoj z konvice, namazat si pečivo), postupně se jednotlivé pracovní úkony skládají do jedné činnosti (např. příprava obloženého chleba). Během přípravy pokrmů si prostřednictvím praktických úkonů osvojuje i dovednosti související s nakupováním a skladováním potravin. Tento očekávaný výsledek učení významně přispívá k samostatnosti žáka v praktických dovednostech každodenního života.
Příklady aktivit:
Žák se účastní nákupu a následného uložení potravin.
Žák si nalévá nápoj a namaže si pečivo.
Žák připravuje pokrmy studené kuchyně, například obložené pečivo, zeleninové a ovocné saláty.
Žák s pomocí či samostatně myje ovoce a zeleninu před konzumací.
Žák s dopomocí učitele připravuje jednoduché nápoje, jako jsou šťáva, čaj nebo kakao.
Učivo:
- Základní motorické úkony
- Manuální operace pro přípravu pokrmů
- Základní postupy přípravy jednoduchého pokrmu
- Výběr potravin
- Nákup potravin
- Skladování potravin
Vazby na další očekávané výsledky učení
Vzdělávací oblasti
- CAP-CAP-003-110-003 Rozpoznat a využívat hospodářské plodiny v běžném životě.
- CPA-CSP-006-110-001 Provádět základní pracovní úkony v domácnosti včetně využití kuchyňského inventáře.
- CPA-CSP-006-110-003 Upravit vhodným způsobem stůl pro stolování.
- CPA-CSP-006-110-004 Připravit jednoduchý pokrm podle daných postupů s přihlédnutím k zásadám zdravé výživy.
- CPA-CSP-008-110-002 Mít osvojené základní pracovní návyky.
- CZA-VZB-002-110-002 Osvojovat si správné stravovací návyky a podle svých možností je využívat v běžném životě.