Připravit jednoduchý pokrm.

CPA-CSP-006-106-003

Komentář:

Očekávaný výsledek učení se zaměřuje na základní dovednosti v oblasti přípravy pokrmů. Žák se nejprve učí jednoduché dovednosti a úkony (např. nalít si nápoj z konvice, namazat si pečivo), postupně se jednotlivé pracovní úkony skládají do jedné činnosti (např. příprava obloženého chleba). Během přípravy pokrmů si prostřednictvím praktických úkonů osvojuje i dovednosti související s nakupováním a skladováním potravin. Tento očekávaný výsledek učení významně přispívá k samostatnosti žáka v praktických dovednostech každodenního života.

Příklady aktivit:

Žák se účastní nákupu a následného uložení potravin.

Žák si nalévá nápoj a namaže si pečivo.

Žák připravuje pokrmy studené kuchyně, například obložené pečivo, zeleninové a ovocné saláty.

Žák s pomocí či samostatně myje ovoce a zeleninu před konzumací.

Žák s dopomocí učitele připravuje jednoduché nápoje, jako jsou šťáva, čaj nebo kakao.

Učivo:

  • Základní motorické úkony
  • Manuální operace pro přípravu pokrmů
  • Základní postupy přípravy jednoduchého pokrmu
  • Výběr potravin
  • Nákup potravin
  • Skladování potravin

Vazby na další očekávané výsledky učení