připraví jednoduchý pokrm a nápoj v souladu s výživovými doporučeními
CJS-CJS-005-ZV5-034
Komentář
Teoretické poznatky ohledně správného nutričního chování a sestavování jídelníčku v souladu s doporučením odborníků žák aplikuje při přípravě jednoduchého pokrmu nebo nápoje. Praktické činnosti spojené s výběrem, nákupem, skladováním potravin a jejich technologickým zpracováním předpokládají dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce. Žák má možnost využít znalosti o označování potravinářských výrobků (zejména jejich složení, dobu použitelnosti a doporučené spotřeby). Učí se dodržovat pravidla správného stolování a společenského chování.
Hodnoty
- Sdílené poznání
Postupné/dílčí kroky dosahování očekávaného výsledku učení:
- dodržuje základní hygienická pravidla při zacházení s potravinami a nápoji
- orientuje se v datech použitelnosti a minimální trvanlivosti
- navrhne a připraví jednoduchý pokrm a nápoj v souladu s výživovým doporučením
- udržuje pořádek a čistotu pracovních ploch, dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce
- upraví stůl pro jednoduché stolování související s připraveným nápojem nebo pokrmem
- dodržuje pravidla správného stolování a společenského chování